Tilbake til hovudsida Kunstnarane Trykk her for meir informasjon om korleis du kan kontakte oss!
Hovudside | Kunstnarane | Program | Seljord

Gå tilbake til hovudsida Velkomsthelsing frå Borgny Tøfte Go to the English part of this website Les nærare presentasjon av kvar kunstnar Les meir om Sjøormen i Seljordsvatnet og om Sjøormsenteret i Seljord Kulturprogrammet i samband med Sommarutstillinga 2005 Les meir om Seljord

Kunstnarane


Skrive av: Seljord Kunstforening
Sist oppdatert: 21. jun 2005

Lars Paalgard

installasjon

  Lars Paalgard: Nomen Nominandum


Installasjonen ”F.F.& N.N.” er en fusjon mellom to arbeider jeg har gjort i de seinere år:

”Fransk Flue”
Jeg var så heldig å være til stede i Paris samtidig med en flue som fløy i et lite, vertikalt kvadrat oppunder taket i rommet der jeg oppholdt meg på en divan etter en kveld på Euro Disney. Oppvisningen sydet av presisjon, utholdenhet, artisteri og glede.
Det hender når jeg møter andre fluer at jeg tenker på den franske fluens oppførsel og venter noe liknende, men forgjeves. Slabbedasker, må jeg selv formidle fransk kultur?
Nå, 3 år etter, vet jeg hvordan: Irriterende vellyd av flue skal strømme mellom 16 hatter og beskrive geometriske former i rommet.
(Lars Paalgard, Oslo ca. 03.07.2001)

”Nomen Nominandum”
N.N. er en interaktiv skjermsparer som utvikler seg over en 3-års periode på Byåsen videregående skoles lokalnettverk. Deretter dør den, og en ny og litt annerledse blir til. N.N. er sammensatt av 3D-objekter og opptrer i et rom som inneholder elementer av byggets arkitektur. N.N. har likhetstrekk med de fleste levende vesener, men refererer ikke til noen spesielle. N.N. har rede i en skjerm på skolen der den hviler og sover om natta. Den kan lokkes til å besøke én elevs datamaskin om gangen. N.N. poserer gjerne for sitt publikum, men stikker av dersom den kjeder seg eller blir dårlig behandlet.
(Lars Paalgard og Even Westvang, Oslo ca. 17.02.2005)

Komposisjon og teknikk
Jeg har gjort opptak av flue i en 25 liters plastkanne. Disse opptakene er digitalisert og lydfilene er videre delt opp i forskjellige frekvensområder og utfra hver av disse har jeg funnet variabler i tonehøyde og i tonenes varighet og anslag. Parametere kan stilles for å analysere materialet på forskjellige måter. Denne matematiske analysen konverterer audiofilene til musikalsk notasjon, i dette tilfellet MIDI-formatet. I en audio/midi-sequencer trigger disse MIDI-signalene samplede analoge instrumenter, hvilket gjør at lyden fra trompet, kontrabass etc. får karakter av flue.
Jeg har ikke anstrengt meg med å komponere musikk, - organisere tonerekkefølger eller liknende, - annet enn, i audiofilen, å redigere bort perioder når flua var stille og å sette sammen aktive perioder til lengre sekvenser.
Disse lydsporene er seiner viderebehandlet og tilført andre lydsampler, av f.eks. løve, stansemaskin, snøbrett og hest, for at N.N. skal få en egen karakter og kunne uttrykke seg hørbart gjennom bevegelse og stemme.

”F.F.& N.N.”
I denne installasjonen er det altså Nomen Nominandum man hører bevege seg i en silo
-
i en fransk flues forkledning.
Lars Paalgard, Oslo 29.03.2005.


Sommarutstillinga er tilbake til neste år, i 2006. Inntil vidare kan du sjå på noko av det vi hadde å by på i 2005.


For meir informasjon om Sommarutstillinga og Seljord generelt, ver grei å ringe turistinformasjonen på telefon 35 06 59 88 eller send ein epost på info@seljordportalen.no

Du kan òg ringe oss på telefon:
35 05 03 55 og spørje etter Borgny Tøfte

Takk til Agdernett for internetthotell.

Takk til kunstnarane for tillatelse til å vise bilete av kunstverka deira på heimesida vår! Spørsmål rettast til Seljord kunstforening